Tips om kosten te besparen

Als het niet zo snel gaat om je omzet te verhogen, kan je ook kosten besparen:

privé en zakelijk gescheiden houden

Privé en zakelijk gescheiden houden
Hopelijk doe je dat al. Het maakt het allemaal een stuk beheersbaarder als je een vast bedrag per maand van je zakelijke rekening overboekt naar je privé rekening en daar van leeft. Het maakt je boekhouding ook een stuk eenvoudiger!

Houd er wel rekening mee dat je over die privé opnames nog premies en belasting moet betalen. Vuistregel is dat je met je eenmanszaak tussen de 20 en 30% van je bruto winst (omzet minus bedrijfskosten) opzij legt om achteraf je wettelijke bijdrage ziektewet en je inkomstenbelasting te betalen.

 Goedverzekeringsadvies

Houd je verzekeringen eens tegen het licht
Wij Nederlanders zijn nogal aan de voorzichtige kant en verzekeren veel. Algemene tip: reken eens uit hoeveel je opzij moet leggen om een reserve te hebben om iets te vervangen in vergelijking tot het jaren achtereen een premie betalen. Verzeker alleen die risico's die je niet kan bekostigen uit reserves. Zowel de zakelijke als de particuliere verzekeringen eens professioneel en onafhankelijk onder de loep laten nemen, kan je in veel gevallen een besparing opleveren. 

 ik wil inzicht in mijn zakelijke uitgaven en inkomsten

Wat gaat er allemaal uit per maand en wat moet er binnen komen?
Zowel op zakelijk gebied als in privé is het opstellen van een liquiditeitsprognose een verhelderende oefening. Je komt te weten hoeveel geld je zakelijk gezien echt over hebt elke maand, je krijgt inzicht in welke bedragen je binnen de komende drie maanden moet betalen en welke omzet daarvoor moet binnenkomen.Het overzicht dat je downloadt met de button is in Excel en werkt met versies Excel 2013 en hoger

AFASpersonal In privé geldt het net zo goed: inzicht in hoeveel geld er waar aan op gaat elke maand geeft je inzicht in waar je kan bezuinigen. Een heel handig digitaal huishoudboekje is AFASpersonal, ook als app beschikbaar. De gratis versie biedt voldoende functionaliteit. Voor € 2,99 per maand kan je nog meer. 
 Download e-book hoe kom ik netjes aan mijn geld

Ga achter je geld aan
De gemiddelde betalingstermijn in Nederland is momenteel ruim 40 dagen. Zorg dus dat je leveringsvoorwaarden en overeenkomsten zodanig zijn dat je op de goede manier achter je geld aan kunt gaan en je voldoende geld op je rekening houdt om alles te kunnen betalen. Doe daar zelf ook aan mee door op tijd je rekeningen te betalen.

overleg met je boekhouder

Praat eens met je boekhouder
Hij of zij weet immers het beste wat er allemaal in komt en wat er uit gaat in je bedrijf. Wellicht wijst die je op mogelijke besparingen of juist eerst even wat uitgaven die op latere datum besparingen opleveren. 

En als je dit leest met je eenmanszaak en een accountant hebt in plaats van een boekhouder, is dat mogelijk een behoorlijke besparing om die te vervangen door een boekhouder. Ga af op referenties van collega's of kijk in ons netwerk