Wil je groeien met je, op zichzelf genomen gezonde bedrijf, maar ziet je spaarvarken er zo uit?

mager spaarvarken

We hebben een aantal vormen van groeifinanciering voor je op een rijtje gezet:

Banken
Qredits
Crowdfunding
Achtergestelde lening
Fundwijzer
KvK Financieringsdesk
Kredietunies
BBZ Regeling

Banken

Ja, we weten het: banken zijn niet meer zo happig om groei te financieren. Waar z nog wel interesse hebben is deelnemen in een totale financiering: stapelfinanciering wordt dat genoemd. Uiteraard helpt het enorm als je je financiële trackrecord op orde hebt. Tezamen met een duidelijk verhaal voor onderbouwing van je groei. Banken willen graag onderbouwing van jouw verhaal door (hun eigen) brancherapporten zien in dat verhaal. Kijk daar even naar of er iets is. 

Sowieso is het handig om te zorgen dat je bank je kent. Een klein deel van de zzp'ers heeft voldoende kapitaal om tot de selecte groep klanten te behoren die een persoonlijke account manager heeft. Maar als de berg niet naar Mohammed komt... Zorg dus dat ze je kennen bij je bank. Vraag een gesprek aan om je jaarcijfers te bespreken. Dan ben je bij de aanvraag van groeifinanciering iets meer dan je rekeningnummer.

 Qredits Microfinanciering

 Qredits is niet alleen in het leven geroepen om de startende ondernemer te voorzien van startkapitaal. Er is zelfs een speciale mkb afdeling die reeds gestarte ondernemers helpt bij het invullen van externe financieringsbehoefte. Recent heeft Qredits als financieringsvorm ook hypothecaire leningen voor bedrijfspanden toegevoegd. Zeker de moeite waard om naar te kijken, ondanks de relatief hoge rentepercentages.

En oh ja, als je bank nee zegt tegen je plannen vanwege andere redenen dan onvoldoende eigen kapitaal, verwacht dan ook maar alvast een 'nee' van Qredits. Slechts 1 op de 5 aanvragen wordt goedgekeurd.

Crowdfunding

Crowdfunding staat vooral bekend als vorm van financiering om fancy start-ups te financieren. Maar er is enorme belangstelling van allerlei financiers (zelfs ook banken) om via crowdfunding deel te nemen in groeifinanciering voor heel gewone bedrijven zoals dat van jou. 

Meteen ook een misverstand wegnemen: het is géén laatste redmiddel als alle andere vormen van financiering niet lukken.

Voor een goede crowdfunding campagne heb je een goed verhaal nodig. Ook werken goed te delen middelen als video, animaties goed om je campagne onder de aandacht te brengen. 

Twee handige links

Kijk op StartCrowdfunding om meer te weten te komen wat crowdfunding inhoudt.

Kijk op Fundipal om te bepalen welk crowdfunding platform voor jou het meest geschikt is.

achtergestelde-lening Deze leningsvorm wordt ook wel 'Tante Agaath lening' genoemd. Maar die naam is misleidend. Als bedrijf met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel kan je met elk natuurlijk persoon binnen of buiten de familie, maar ook met een ander bedrijf een achtergestelde lening aangaan. Het rentepercentage, de looptijd, het aflossingsschema, mag je vrij bepalen en moet je vastleggen in een overeenkomst. De term 'achtergesteld' houdt in dat als je bedrijf failliet zou gaan, deze leninggever achteraan de rij van schuldeisers komt te staan. Doordat je de leningovereenkomst laat registreren bij de Belastingdienst, betaal je de rente en aflossing vanuit je zakelijke rekening en zijn het daarmee zakelijke financieringskosten. Een voorbeeld van zo een overeenkomst download je door op het plaatje te klikken.
 Fundwijzer Fundwijzer is een overzichtswebsite met allerlei alternatieve vormen van financiering. Je kan je hier ook registreren en zo op de hoogte gehouden worden van vorderingen van en ontwikkelingen in de voor jou interessante financieringsvormen
 KvK Financieringsdesk

De Kamer van Koophandel heeft sinds enige tijd ook een aparte KvK Financieringsdesk met deskundige medewerkers die je verder verwijzen naar mogelijke financieringsbronnen voor de groei van je onderneming.

Bel gratis met 0800 1014 voor meer informatie.

Vereniging van kredietunies

Kredietunies zijn een sterk groeiende vorm van kredietverlening aan het mkb waarbij kapitaalkrachtige mkb-ondernemers andere mkb ondernemers aan kapitaal helpen in een coöperatievorm. De kredietbedragen verschillen per kredietunie, evenals de voorwaarden, maar vanaf € 10.000 tot € 250.000 kan je hier wel terecht.

Een helaas bij weinig ondernemers bekende kredietverleningsvorm voor ondernemers die geen geld hebben om te groeien. Besluit Bijstand Zelfstandigen (BBZ) biedt kredieten voor een levensvatbaar bedrijf tot ruim 178.00 euro en diverse andere manieren. Lees de folder die je downloadt door op het logo te klikken.