Chris Kroon

Chris Kroon

Friday, 20 February 2015 00:00

Riet de Wit

Riet de Wit bouwt voor of met jou als 'non-techie' goed vindbare en mooi vormgegeven websites in Wordpress die je zelf kan onderhouden daarna.

Friday, 13 February 2015 00:00

Ons netwerk voor jou

Hoe krijg je een goede betaalbare website, een professioneel logo/huisstijl, je voorwaarden en contracten opgesteld, hoe doe je je boekhouding, betrouwbare ICT, waar vind je een goede werkplek, enz. ? Gebruik ons uitgebreide betrouwbare netwerk!

Friday, 13 February 2015 00:00

PIMS Boekhoudwereld

Zelf eenvoudig je boekhouding doen, factureren maken, je jaarrekening opmaken en zo kosten besparen? Klik op PIM en kijk eens of deze oplossing iets voor je is!

Friday, 09 May 2014 00:00

Shortcode

SOCIAL MEDIA

GET IN TOUCH WITH UPDATES

 

Tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.

 Focus

 

‘Ik maak websites, maakt niet uit wat je wilt, ik bouw het, enne voor weinig”

‘Ik ben timmerman, kan eigenlijk alles wel wat klussen betreft en ik ben niet duur’

‘Ik ben coach, Noloc gecertificeerd,en ik heb ook de driejarige opleiding voor Intuïtief Groepsgedrag Coaching gedaan’

‘Ik ben ICT-er, maak cloud-oplossingen, remote werkplek dus, kan ook leuke dingen in C met Java front-end en ben ook niet onbekend met app-ontwikkeling op het Android platform”

Dit soort uitspraken hoor ik nog steeds geregeld tijdens netwerkbijeenkomsten en lees ik, met nog veel meer “ik-ik-ik taal” omschreven op de homepage van de bijbehorende websites.  Nee, dit wordt geen artikel over een goede elevator pitch, al is die wel af te leiden uit mijn tips om je meer onderscheidend dan hierboven weergegeven, in de markt te zetten. En dat begint met het maken van keuzes. En dat lijkt eng, omdat je dan een deel van de potentiële markt niet meer benadert.

‘Mijn doelgroep is het MKB’

Ook zo’n fijne dooddoener, want maar 1% van het Nederlands bedrijfsleven heeft meer dan 250 werknemers , dus dan bedien je dus vrijwel de gehele markt. Denk je dat je dan opvalt tussen die zo rond de 600.000 ZZP-ers die klanten in diezelfde zakelijke markt willen hebben?  Ga eens in de schoenen van een potentiële klant staan.  Stel je bijvoorbeeld eens dat je bij je huisarts komt en die constateert dat er iets met je hart is. Maar je wordt gerustgesteld, er is maar een lichte ingreep nodig. Onder plaatselijke verdoving moet even iets worden vrijgemaakt. En dat die huisarts dan op zijn horloge kijkt en tegen je zegt ‘Weet u wat, dat kan ik ook wel, vind ik ook leuk om te doen, ga maar even liggen, haal ik even een spuitje en een scalpel en wat jodium…’ . Denk je ook niet dat je dan vriendelijk bedankt en een verwijsbrief naar een cardioloog wilt hebben? Denk het wel! Ik denk ook dat je je door die cardioloog, die de diagnose van de huisarts bevestigt en je uitlegt wat wanneer er gaat gebeuren, rustig laat helpen.  Zelfs als hij je uitlegt dat hij je wel even helemaal onder narcose gaat laten brengen door een andere specialist.

Kies je doelgroep, hoe kleiner hoe fijner

‘Het MKB’ is alleen een keuze tussen zakelijke of particuliere markt. Veel te grofmazig om als specialist te worden gezien. Die cardioloog uit het voorbeeld van hierboven schakelt ook een anesthesist in om je onder narcose te brengen en je weer goed te laten ontwaken. Zoek dus diep en goed naar een doelgroep die veel hinder ondervindt van een probleem wat je kunt oplossen én bereid is daar geld voor te betalen.

Hoe vind je die? Vragen aan mensen die daarin werkzaam zijn: Herken je dit probleem? Wil je het oplossen?  Wil je er voor betalen?. Wat moet de oplossing opleveren? Drie keer ja uitleg over te bereiken resultaat, dat je kunt gebruiken is bingo! Dit heet ook wel marktonderzoek. Maak wel even de rekensom of er voldoende omzet en winst in je gekozen segment zit om je brood mee te verdienen. Er zijn helaas niet zoveel roodharige, linkshandige mannen tussen de 30 en 55  jaar, HBO-opgeleid, met een arbeidsverleden in de zorg dus naar een andere werkkring geholpen willen worden…

Ken je klant

Een goede vriend van mij is medisch specialistenbezoeker. Dat betekent dat hij voor bepaalde aandoeningen medisch specialisten bezoekt of zij hun patiënten zijn medicatie wil voorschrijven. Dan moet je echt wel met meer inhoudelijke bagage komen dan dat jouw pilletjes in een makkelijke doordrukstrip zitten en dat er een glucoselaagje omheen zit waardoor ze gemakkelijk in te nemen zijn met water. Hij studeert zich rot om een zo goed mogelijk gelijkwaardige gesprekspartner te zijn. Natuurlijk is hij geen arts, maar die cardioloog verwacht wel dat hij de terminologie kent die hij  zelf ook gebruikt. Dan wordt hij erkend als iemand die een oplossing heeft waar de cardioloog betere resultaten krijgt bij behandeling van zijn patiënten. Kies dus voor een marktsegment waar je al veel vanaf weet of waarvan je kennis opgedaan hebt.  En zorg dat je voorop loopt in de kennis van ontwikkelingen in de markt waar je op kunt blijven inspelen met je aanbod. Pas ook je aanbod aan aan veranderende marktomstandigheden, als dat het geval is. Hoe? Lees vaktijdschriften, bezoek congressen, beurzen, vraag aan je klanten waar het naar toe gaat in de markt.

Maak je bekend in je marktsegment

Als je hebt gekozen voor een bepaalde doelgroep, zoals de coach die vrouwen coacht die door hun menstruatiecyclus maandelijks ernstig in hun leefritme worden verstoord en daar nou iets positiefs mee willen gaan doen (echt, ze bestaat!), dan is het veel eenvoudiger om uit te vinden waar die bedrijven/personen zitten. Hoe beter je kiest, hoe gemakkelijker je erachter komt waar je die kunt vinden.  Zijn er vaktijdschriften, speciale fora of belangengroeperingen waarin je je kennis  kan etaleren?  Soms kan dat precies passen. Ik heb een klant gehad die een briljante en vooral goedkope oplossing had bedacht om mensen die met een paard en wagen willen rijden hun paardentrailer te laten aanpassen zodat ze niet meer met twee auto’s (één met het paard, één met het wagentje erachter) er op uit moesten, maar met één aangepaste trailer. Één advertentie in het blad ‘Aangespannen Rijden’ was voldoende om de klanten binnen te laten stromen.

Heb geduld, houd focus

Het gaat uiteraard niet van de ene dag op de andere dat klanten voor je kiezen, hoe goed jouw oplossing ook aansluit bij een specifieke bedrijfsprobleem.  Door te kiezen voor een bepaald marktsegment onderscheidt je je van vele ogenschijnlijke concurrenten:

De webbouwer die zich toelegt op het ontzorgen van een nieuwsbrief versturen via je website komt na veel geduld zo in de markt bekend te staan en krijgt zijn klanten;
De timmerman die zich toelegt op het maken van maatwerk binnentrappen kan ik me nog goed herinneren omdat een relatie van mij daar enthousiast over vertelde dat die voor hem in huis een perfecte oplossing heeft gekozen;
De loopbaancoach die zich opwerpt als ‘een loopbaancoach die 30-40-ers weer de twinkeling in hun ogen teruggeeft op moment dat ze het over hun werk hebben’ krijgt steeds meer klanten;
De ICT-er die zegt dat hij zorgt dat buitendienstmedewerkers van technische bedrijven op elk uur van de dag in staat stelt de ter plekke benodigde informatie aan en van hun bedrijf te kunnen faciliteren is welkom bij dat soort bedrijven

Het kost tijd, maar het werkt.

Zaai, zaai, zaai en oogst op termijn

Als je zo scherp hebt gekozen voor een bepaalde doelgroep, je kent de taal van je markt, dan kan je succesvol ‘push’ mechanismen gebruiken zoals een zeer persoonlijke mailing, een belactie binnen een bepaald soort klanten, het maken van precies op maat gesneden brochures.

Maar als specialist in een bepaald marktsegment adviseer ik je zeker ook om voortdurend je reputatie als expert te bestendigen in je markt. Publiceer blogs, help mensen zonder tegenprestatie te verwachten, beantwoord vragen op social media en andere platformen. Deel kennis over de markt met je potentiële en bestaande klanten. Organiseer bijeenkomsten met klanten en specialisten in dat vak. Dat is ‘pull’. Op een niet verkopende manier in het hoofd van potentiële klanten komen. Zodat als ze een keer een probleem hebben waar ze iemand bij nodig hebben, ze automatisch aan jou denken. En dan gaan ze jou bellen. Zorg er dus ook  voor dat je op allerlei manieren je contactgegevens bekend zijn, zoals op je LinkedIn profiel….

Netwerken is ook zaaien. De kans is niet zo heel groot dat je op een netwerkbijeenkomst iemand tegen komt, waarmee je direct zaken kunt doen. Maar als je jezelf presenteert met je specialisme in plaats van zoals in het begin van dit blog beschreven, dan is de kans groot dat zij iemand in hun netwerk attent op je gaan maken. Als je met tien mensen en een zaal bent, ben je eigenlijk met minimaal 10 x 250 mensen = 2500 mensen. En dat ‘tweedelijns netwerk’ ligt voor het grijpen als je jezelf onderscheidend profileert in de markt. Door te kiezen en bij je keuzes te blijven.

Sunday, 07 December 2014 00:00

Zet koude acquisitie voorgoed op koud ijs!

Het zou verboden moeten worden (nee niet Autodrop, da’s verslavend lekker)  maar wel telefoontjes plegen op basis van bellijsten uit KvK bestanden o.i.d. Het is echt ergerlijk, maar het kan ook anders: voorverwarmen!

 

De telefoon ging laatst bij ons:

‘Goedemiddag met Jaap Schuddeboom van Cube‘
‘Goedemiddag u spreekt met Marietje van Communicatiebureau Hupseflups, ik ben op zoek naar degene die verantwoordelijk is voor marketing en communicatie‘

bijna net zo erg als ‘spreek ik met mijnheer of mevrouw Schuddeboom?’ Weet wie je moet hebben, voordat je belt!

‘Daar spreek u mee‘

‘Dat komt goed uit, heeft u even tijd?‘

Lijkt heel beleefd, maar moet je dus niet doen, kans op ‘Nee’ als je ongevraagd belt is bijna 100%. En bij nee zit er niks anders op dan ongemakkelijk te vragen wanneer het wel schikt…’

‘Ja hoor‘

Ik ben de beroerdste niet, eens kijken  hoe deze Marietje dit aanpakt’

‘Nou, wij zijn een communicatiebureau dus en wij bieden alle soorten van communicatie, print, huisstijl kunnen wij verzorgen uiteraard, visitekaartjes en drukwerk. Uiteraard staan wij ook ons mannetje on-line, op intern….‘

Ja hoor, als ik het niet dacht! Weer zo een dame met een script, met mond vol met wat ze heeft aan te bieden zonder ook maar mij één vraag te stellen. Even ingrijpen dus…

‘Mevrouw mag ik u even onderbreken?‘
‘Eh ja ……?‘

Je hoort het ongemak in haar stem, door het doorbreken van het belscript,oh jee wat nu…?

‘Weet u wat ons bedrijf doet?‘

Dodelijke vraag, meestal met dit soort beldames (belheren trouwens zijn net zo erg, heeft niks met het geslacht te maken), eens kijken of ze eerlijk is nu…

‘Ehhhh,….nou eigenlijk niet…..‘

Dat valt me mee, ze is inderdaad met één of ander bestand en een mager belscriptje achter de telefoon gaan zitten (of gezet). Sja, jammer voor deze mevrouw, maar nu krijgt ze hem ook voor de kiezen van mij
‘Nou mevrouw, als u niet de moeite neemt om zich goed voor te bereiden als u mij belt, dan neem ik geen moeite om naar uw productblubber te luisteren, goedemiddag’

Zo, die komt aan, met de vage hoop dat ze er wat van leert…

<klik>

En weer aan het werk maar

Herkenbaar?

Vast wel. Ik heb zwaar medelijden met de Marietjes die op deze manier aan de telefoon gezet worden of gaan zitten, maar het gebeurt steeds weer. En hierdoor krijgt telefonische acquisitie in het stempel van ‘werkt toch niet, begin ik niet aan’.

Voorverwarmen

Ik ben het daar niet mee eens. Want telefonische acquisitie kan zeer goed werken als je het woord ‘koude’ vervangt door ‘Voorverwarmde’

Tip 1: Schiet met scherp

Selecteer vooraf zorgvuldig organisaties/bedrijven die binnen je doelgroep vallen. Zodat je niet een bedrijf lastigvalt met een verhaal over de noodzaak van  ingangsbeveiliging terwijl die in een bedrijfsverzamelgebouw zit (zoals wij laatst). Ja, dat kost veel tijd, maar deze investering betaalt zich dubbel en dwars terug. Ga niet voor 100 telefoontjes op een dag, maar voor 10 kansrijke. Bereid elk gesprek goed voor, maak het zo persoonlijk mogelijk. Zodat een prospect merkt dat je echt voelt dat je iets te bieden hebt voor zijn specifieke situatie.

Wie moet je hebben?

Zoek dat uit vóórdat je gaat bellen met je verhaal. Zoek op internet of LinkedIn wie hoofd inkoop feestneuzen is of bel het bedrijf op: “Goedemiddag, ik ben een marketingactie aan het voorbereiden, wie is bij u verantwoordelijk voor de inkoop van feestneuzen?”

Zorg voor een aanleiding

Marietje overvoerde mij met productblubber in de hoop dat ik ergens spartelend boven kwam en naar adem happend zei dat ik wel wat meer wilde weten van haar aanbod. IJdele hoop…

Vragen stellen is de beste manier om erachter te komen of er interesse is in je product of dienst. Een paar concrete voorbeelden van een goede aanleiding en begin van je gesprek

Branche-ontwikkelingen

Heb je een brancherapport binnen je doelgroep waar een ontwikkeling staat waarvoor jij hulp kan bieden? Maak een zin als ‘Ik heb in het brancherapport van de xxx organisatie gelezen waarin staat dat AAA een ontwikkeling is die leidt tot YYY bij bedrijven  zoals dat van u. Speelt dat bij u ook?

Bij een positief antwoord, zijn voor de hand liggende vragen:
‘Neemt u daar maatregelen voor?’
Vervolgvragen:

‘Wat betekent dat voor uw bedrijf?’
‘hoe gaat u met deze ontwikkeling om?’

Uit de antwoorden kan je bepalen of je toegevoegde waarde kan bieden.

Andere goede binnenkomer  is ook: “”Goedmiddag mijnheer Jansen, u spreekt met Kees Aanbieder, Wij zijn aanbieder van XYZ, mag ik u drie korte vragen stellen?’.

Verzin eerst een gesloten vraag (antwoord is Ja of Nee) en één of twee open vervolgvragen, die logisch op ‘Ja’ of ‘Nee volgen. Oefen dit ook vooraf met bekenden of ze ze nog tips hierin hebben. Ja, ook dit kost tijd maar bedenk: “Wie zich vergeet voor te bereiden, bereidt zich voor vergeten te worden.”

Website/social media  van je prospects (toekomstige klanten)

Kijk op de website van het bedrijf dat je wilt gaan bellen, bekijk hun Timeline op Twitter Wat doen ze op hun  Facebookpagina? enz. Als daar iets staat waar je op kan aansluiten met je aanbod, heb je een nog persoonlijkere benadering: ‘ik las op uw website dat u bezig bent met inkrimping van uw personeel. Hoe pakt u dat aan?’

LinkedIn

Kijk in het profiel op LinkedIn of de persoon in kwestie die je moet hebben veel of weinig ervaring heeft in zijn/haar vakgebied. Pas je verhaal daarop aan door meer intelligente vragen te stellen aan een ervaren iemand dan aan iemand die net start in die functie. Kijk of er iemand in je eigen netwerk hem of haar kent. Dan kom je wellicht gemakkelijker binnen dan via telefonisch contact.

Bel in een goede stemming

Hoe goed je je ook voorbereidt, een onbekend iemand bellen blijft een activiteit die weinigen echt heel erg leuk vinden. Voornaamste  reden? De kans op afwijzing… En ja, die kans loop je. Houd daar ook rekening mee!  Al is hij een stuk kleiner als je deze tips opvolgt, maar hij is er.

Naast een goede voorbereiding is een goede stemming een uitstekend hulpmiddel. Ga voordat je gaat bellen iets doen waar je blij van wordt, bij voorkeur iets dat niets met werk te doen heeft en wat je energie geeft. En ga in die stemming bellen. Dat klinkt door in je stem. Ga ook eens staan als je belt, je zal merken dat dat ook helpt om actiever, levendiger te spreken. En zorg dat je ongestoord kunt bellen, als je gaat bellen.

Doel voor ogen houden: Afspraak  maken!

Bijna niemand koopt iets door de telefoon, mensen kopen van mensen. Verschiet dus niet al je kruit door al meteen te vertellen wat je allemaal voor oplossingen hebt (de productblubber!). Als je hebt vastgesteld met een paar gerichte vragen dat de persoon aan de andere kant interesse toont eb je oprecht denkt iets te kunnen betekenen, stel dan voor om langs te komen om het verder te bespreken: ‘ik leg graag in een persoonlijk gesprek van hooguit een half uur uit wat wij daarin voor u kunnen betekenen. Wanneer schikt u dat?’. Realiseer je, dat dit alleen kan als je echt een pijnpunt in de organisatie te pakken hebt waar men wat aan wil doen!

De poortwachter

Ken je ze? Die uitstekende secretaresses die als een leeuwin voor het kantoor van hun baas liggen? ‘Nee mijnheer Jansen is er niet’
‘Dat is jammer mevrouw Pietersen (gebruik haar naam zo nu en dan in het gesprek, dat schept al een band), wanneer kan ik mijnheer Jansen wel bereiken?’  Het initiatief ligt dan bij haar. Geen teleurstelling laten doorklinken in je stem , blijf vrolijk en geduldig. Zij kan het tenslotte ook niet helpen, toch?  En blijf vervolgens vrolijk en geduldig terugbellen zolang je geen  ‘nee’ hoort. Zorg dat ze je medestander wordt met wie je samen mijnheer Jansen van zijn probleem afhelpt.  Zo mogelijk betrek haar in de oplossing die je biedt.

Ook zo eentje: ‘Waar gaat het over?’ Je bent geneigd om te antwoorden ‘dat bespreek ik graag met mijnheer Jansen’ . Fouter kan niet: die woorden klinken voor een secretaresse exact hetzelfde als ‘dat gaat zo een dom gansje als jij niet aan, gewichtige zaken bespreek ik wel met je baas’. Vertel haar beknopt waarover het gaat dat je mijnheer Jansen wilt spreken en bied aan om e.e.a. even kort op de mail te zetten. Maak haar belangrijk! Ook hier weer, zorg dat je dat voorbereidt.

Bel ook eens, als mijnheer Jansen zo een drukbezet man is, rond kwart voor zes. Kans dat mevrouw Pietersen al naar huis is, en je via de telefoniste mijnheer Jansen wel te pakken krijgt!

Veel succes met warm bellen en goede zaken!

euroteken

Vanaf 1 oktober 2014 hoef je geen 18.000 euro meer op je bank te hebben staan om een BV op te kunnen richten. Je mag zelf het startkapitaal bepalen, dat theoretisch dus ook 1 eurocent zou kunnen bedragen.

In de wetswijziging zijn de volgende zaken meegenomen:

  • De verplichte bankverklaring en de verplichte accountantsverklaring vervallen.
  • Je kunt stemrechtloze of winstrechtloze aandelen uitgeven. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij uitgifte van aandelen aan werknemers, familieleden of financiers.
  • Je mag besluiten nemen buiten de algemene vergadering om. Op die manier kan de BV sneller handelen.
  • Je mag buiten Nederland vergaderen.
  • Je kunt zelf kiezen om de overdracht van aandelen wel of niet te beperken.

Een notariële akte van oprichting, met onder meer de statuten van de BV, is nog wel nodig. Vergelijk goed notarissen onderling, want er zitten hele grote prijsverschillen tussen!

Mooi, dan iedereen maar naar een BV!

Nou, daar zou ik nog maar even goed over nadenken. Want als eenmanszaak heb je, mits je voldoet aan de eisen die de belastingdienst stelt, een groot aantal aftrekposten over je jaarwinst. Grofweg kan je stellen dat pas als je boven de 95.000 bruto winst (= Omzet minus bedrijfskosten) het ‘onder aan de streep’ gezien interessant wordt om een BV te hebben. Want dan kan je een deel van de winst in je BV laten in plaats van las loon op te nemen en die als dividend laten uitkeren. Een BV betaalt, als eigen rechtspersoon, vennootschapsbelasting. Dividendbelasting en vennootschapsbelasting opgeteld bij de inkomstenbelasting en sociale premies die je loon dat je als werknemer van je BV opneemt betaalt, wordt  pas bij dit soort bedragen lager dan de hele winst in je eenmanszaak met aftrekposten als ondernemer. Dit alles even uitgaande van het huidige regime (dus nog vóór de verkiezingen van september 2012) voor aftrekposten als eenmanszaak.

Daarnaast moet je je als directeur-eigenaar van een BV een loon (het ‘fictieve loon’) toekennen van minimaal 40.000 op jaarbasis. En als je dat niet kunt, zijn er slechts een paar uitzonderlijke situaties, waarmee je dat loon kan verlagen. Betaal je dat loon niet uit, wordt je toch voor de loonbelasting en sociale premies over dat fictieve loon aangeslagen. Een BV moet ook jaarstukken deponeren bij de KvK, dat brengt extra kosten met zich mee van je boekhouder/accountant.

Aansprakelijkheid

Wat je veel hoort als argument om een BV op te richten is de scheiding tussen privé en zakelijk vermogen. Ja, dat is zo. Een BV is een eigen rechtspersoon. Bij een eenmanszaak ben je direct ook in privé aansprakelijk voor schulden van je onderneming. Maar weet dat als je als bestuurder van een BV in de schulden raakt door wat wettelijk gezien als ‘onbehoorlijk bestuur’ wordt aangemerkt (uiteraard zo iets als fraude, maar ook nog veel meer zaken), je net zo hard in privé wordt aangesproken op het inlossen van de daardoor onstane schulden. Dus dan is de bescherming  er helemaal  niet.

Als je als eenmanszaak zorgt voor goede leveringsvoorwaarden waarin je je aansprakelijkheid goed hebt beschreven, die aan elke nieuwe opdrachtgever bij de offerte ter hand stelt (dus bijsluiten, verwijzen naar de website volstaat niet!) én je hebt een daarop goed aansluitende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (dekt tegen onbedoelde schade die je aan andere bedrijven aanricht, vergelijkbaar met je particuliere aansprakelijkheidsverzekering) en/of beroepsaansprakelijkheidsverzekering (best prijzige verzekering voor het afdekken van eventuele nadelige gevolgen van je adviezen) , dan ben je goed ingedekt tegen dit soort risico’s.

Betrek bij het overwegen van het overstappen naar of beginnen van je onderneming met een Bv altijd een financieel expert zoals je boekhouder en een juridisch adviseur.

Tuesday, 10 February 2015 00:00

Geelbuikvuurpad of bruine kikker?

Geelbuikvuurpad

De geelbuikvuurpad is het zeldzaamste amfibie in Nederland. Hij staat op de rode lijst en is alleen nog vindbaar in een beperkt aantal verlaten steengroeves in Zuid-Limburg. Het aantal groeit echter gestaag weer omdat de geelbuikvuurpad daar de ideale omstandigheden vindt om zich voort te planten: tijdelijke plassen, watertjes waar geen andere diersoorten hun broedsels in durven te leggen. Een geelbuikvuurpad kan 30 jaar worden.

Bruine kikker
De bruine kikker is de meest voorkomende kikker in Nederland. Deze kikker komt in zeer vele biotopen voor, zoals bossen, heidevelden, graslanden, ruderale terreintjes en duinen. Enige voorwaarde is de aanwezigheid van begroeiing en een strooisellaag of andere vochtige plekjes waar hij overdag kan schuilen. Een bruine kikker wordt ongeveer zes jaar.

Storytelling
Welk verhaaltje ga je onthouden? Ik denk dat van de geelbuikvuurpad. Het houden van zo'n verhaal is een vorm van storytelling. De eerste manier om jezelf te onderscheiden van je concurrenten. Gebruik dat eens in plaats van een elevator-pitch en je zult zien dat mensen jou en je bedrijfsverhaal beter onthouden.

Ben je 'een hele ervaren timmerman' of specialiseer je je in het opknappen van woonboten? Zorg dat je daar alle ins en outs van weet en je bent herkenbaar voor je markt. Doe je goed werk, gaat dat van mond tot mond in dat wereldje gauw rond. (Er liggen overigens ongeveer 10.000 woonboten legaal in Nederland aangemeerd).

Ben jij "crano-mandibulair therapeut met een holistische anamnese benadering"….of help je mensen af van problemen met kauwen, knappende kaken en/of pijn in de kaken bij geeuwen? En bekijk je dat iets breder dan de klacht alleen? Vooral bij therapeuten zie ik veel de eerste soort beschrijvingen op websites, social media en hoor ze dat vertellen op netwerkbijeenkomsten. Ook de ICT-branche heeft er een handje van: "Wij ontwikkelen in .Net met Ajax, SOAP en html5" Ja ja... wat moet ik daarmee als ondernemer in wc borstels?

Onderscheidend vermogen
Dat je het maar weet! Maar of ze voor jou iets op internet kunnen maken waarmee je klanten en toeleveranciers gezamenlijk veilig informatie kunnen delen, vertellen ze niet…. Derde onderscheidend vermogen: communiceer niet wat je doet, maar wat je klant ermee kan!

Lidl en Aldi
Als je weet wat je wilt kopen als privé persoon, zoals een nieuwe televiesie. Dan ga je naar de winkel, laat je uitgebreid voorlichten en gaat dan vervolgens op internet kijken waar je die tv het goedkoopste kunt kopen. En een paar euro verschil doet je kiezen tussen webshop A of B. Herkenbaar? Natuurlijk zijn er succesformules van 'goedkoop' zoals de Lidl en de Aldi. Die pakken heel wat marktaandeel af van Albert Heijn. (Dat in België trouwens zelf als een goedkope supermarkt opereert, maar dit terzijde). Als je kwaliteit biedt, ga dan niet voor een lage prijs, maar vraag wat je waard bent.

Lage prijs
Vierde onderscheidend vermogen tip. Een lage prijs lokt vooral prijskopers die voor een paar euro minder zo weer weg zijn. Uiteraard heb je in een markt met veel aanbieders te maken met 'de marktprijs. Maar zeker als je punt 2 goed benut van deze tips, kan je ook gemakkelijker een hogere prijs vragen dan iemand die 'alleen maar timmerman is'. '

En als ooit iemand tegen je zegt 'dat vind ik duur', ga dan niet lukraak argumenten opsommen om je prijs te verdedigen, maar vraag waarmee ze dat vergelijken. Dan kom je vaak tot de bekende appels en peren.

On-Hollands
Succes met het on-Hollands boven het maaiveld gaan uitsteken. Merk hoe verfrissend dat is voor jezelf én hoe het je omzet en marge verfrist!

Friday, 02 May 2014 00:00

Waarom kopen klanten bij mij?

De allereerste vraag die je jezelf moet stellen als je begint met ondernemen. Wat maakt jou en je aanbod zo onderscheidend dat klanten graag willen betalen voor wat je aanbiedt? Jouw onderscheidend vermogen bepalen en gebruiken. Daarmee helpen we je graag!

klanten vinden die je met je kennis en kunde, producten of diensten kan helpen hun probleem op te lossen én die bereid zijn daarvoor te betalen, is een kunst op zich: Verkopen dus! Hiermee helpen we je graag op de manier die bij jou past.

Page 1 of 3